Založiť webovú stránku alebo eShop
aktualizované: 05.04.2016 16:20:34 

    MOJE PAPAGÁJE

Popis druhov

                                                                      POPIS DRUHOV

KANARE  Serinus canaria

 

  • Veľkosť: približne 14 cm (veľkosť záleží od druhu kanárov)
  • Rozlíšenie pohlavia : je dosť ťažké rozlíšiť pohlavie u kanárikov,hlavný faktor je spev ,ktorý môžeme počuť len u samcov.Samice majú tesne pred znáškou takmer holé bruško.                                
  • Povaha:kanáre sú veľmi spoločenské vtáky,znášajú sa dobre medzi sebou, ako aj medzi inými  druhmi.                                  
  • Chovateľské zariadenie : sú nenáročné vtáky,ktoré môžeme chovať aj v menšej klietke alebo vo vonkajšej voliére.  Bydla by mali mať od seba vzdialené tak ,aby museli z jedného na druhé preletieť. 
  • Potrava :najčastejšie špeciálne krmivo pre kanáre-bežne dostupné v obchodoch.Môžeme ho doplniť čerstvými semenami  plevelov,púpavou -listy aj kvety,ovocie zelenina atď.Vždy musia mať k dispozícii grit a piesok na trávenie a sépiovu kosť.
  • Denná činnosť :  kanare radi spievajú,veľmi radi sa kúpu.
  • Hniezdenie :  kanáre si stavajú  hniezdo z rôzneho materiálu,suchá tráva a pod.Priemerná znáška býva 4-5 svetlo  zelených vajíčok s tmavými pigmentovými škvrnami.Mladé sa liahnu 13-14 deň po zasadnutí samice  na vajíčka.Musia mať dostatok vaječnej zmesi na kŕmenie mláďat.Po asi 14 dňoch opúšťajú mlade hniezdo. Aj po opustení hniezda ich rodičia určitý čas kŕmia .     

  RYŽOVNÍK SIVÝ  Padda oryzivora      

 

  • Veľkosť : približne 13-14 cm
  • Rozlíšenie pohlavia : je ťažké rozoznať pohlavie.samci spievajú samice nie.samci majú trošku väčší a viac červený  zobák a mávajú výraznejšie okružie okolo očí.
  • Povaha : ideálne vtáky do  spoločnej voliéry.doporučuje sa chovať viac kusov spolu.
  • Chovateľské zariadenie : môžeme ich chovať dnu aj vo vonkajšej voliére.bydla čo najďalej od seba aby boli  nútené lietať.
  • Potrava : ako základ dávame zmes pre drobné exoty ktorú môžeme doplniť nelúpanou ryžou,senegálskym prosom  , ovocím ,zeleninou ,púpavou a pod.vždy musia mat k dispozícii grit a piesok na trávenie a sépiovu kosť.
  • Denná činnosť : pohybujú sa po celej voliére,radi sa kúpu.
  • Hniezdenie : dávajú prednosť uzavretej alebo polootvorenej búdke.priemerná znáška 4-6 bielych vajíčok.na  sedení  na vajíčkach sa samec so samicou striedajú .mladé sa liahnu približne po 14 dňoch.mladé vylietavajú z hniezda asi po 28-32 dňoch.aj po opustení hniezda sú kŕmené rodičmi.


 ANDULKA VLNKOVANÁ  Melopsittacus undulatus


  • Veľkosť:približne 18 cm
  • Rozlíšenie pohlavia : dospelý samec ma ozobie modré,samica ma hnedé
  • Povaha : andulky sú spoločenské vtáky ,môžeme ich chovať aj s  inými vtákmi v jednej voliére.
  • Chovateľské zariadenie :môžeme ich chovať v klietke ,ale lepšie sa cítia v priestornejšej voliérke,môžeme chovať  viac kusov spoločne.
  • Potrava : týmto vtákom dávame ako základ krmivo pre andulky,ktoré môžeme obohatiť o senegálske proso,kúsky  ovocia a zeleniny. v čase odchovu mladých podávame vaječnú zmes.vždy musia mat k dispozícii grit a piesok na trávenie a sépiovu kosť.
  • Denná činnosť : radi lietajú ale radi aj šplhajú.mali by mať misku s vodou na kúpanie.ak ich chováme v klietke po jednom kuse ,mali by mať k dispozícii hračky aby mali dostatok možnosti k rozptýleniu.
  • Hniezdenie : andulky sa rozmnožujú celkom ľahko ak majú dobré podmienky.samice znášajú 4-6 bielych vajíčok na  ktorých sedia asi 18 dní.po vyliahnutí ich kŕmia obaja rodičia.asi v 4 mesiacoch sa mláďatá úplne  vyfarbia.poznáme veľa farebných mutácii.


KORELA CHOCHOLATÁ Nymphicus hollandicus


    
  •  Veľkosť :  30-32 cm
  • Rozlíšenie pohlavia : u prírodne zafarbených koriel je rozdiel patrný v intenzite sfarbenia.samci majú prevažnejšie  žltú hlavu a líce ,naopak u samíc je farba menej výrazná 
  • Povaha : patria k spoločenským vtákom,dobre sa znášajú medzi sebou ,ale znášajú sa aj s inými menšími a slabšími druhmi.
  • Chovateľské zariadenie :môžeme ju chovať v menších voliérkach ale lepšie sa cítia v priestornejších  voliérach.môžeme ju chovať vonku aj v zime ,musí mat ale priestor chránený pred vetrom a vlhkom.dobre znáša naše zimy.
  • Potrava : základ je krmivo pre menšie papagáje,ktoré dopĺňame o senegálske proso,ovocie zeleninu púpavu a pod.v čase odchovu mladých podávame vaječnú zmes.vždy musia mat k dispozícii grit a piesok na trávenie a sépiovu kosť.
  • Denná činnosť : sú spoločenské a radi sa"hrajú" s inými vtákmi svojho druhu.radi sa nechávajú rosiť vodou
  • Hniezdenie : nie su to náročné vtáky na odchov.samica znáša priemerne4-6 bielych vajíčok na ktorých sedí asi  18-21 dní.asi po 4-5 týždňoch opúšťajú mladé vtáky búdku ale aj potom ich ešte rodičia dokrmujú.môžeme ich nechať zahniezdiť aj 2x ročne.


ROZELA PENANTOVÁ  Plactycercus elegans



  • Veľkosť :33-36 cm
  • Rozlíšenie pohlavia :je dosť obtiažne určiť pohlavie u penantov,samice bývajú menšie ako samci a majú menšiu a užšiu hlavu .
  • Povaha : v prírode žijú tieto rozely mimo obdobia hniezdenia v skupinách.vo voliérach je lepšie chovať ich po pároch.
  • Chovateľské zariadenie : cítia sa lepšie v priestorných voliérach ,ktoré musia byť vyrobené z pevných materiálov,aby odolali silným zobákom penantov.môžeme ich chovať vonku aj v zime,ale musia mať chránený úkryt.
  • Potrava : základ je krmivo pre stredné papagáje,ktoré dopĺňame o senegálske proso,ovocie zeleninu púpavu a pod.v čase odchovu mladých podávame vaječnú zmes.vždy musia mat k dispozícii grit a piesok na trávenie a sépiovu kosť.
  • Denná činnosť : tieto rozely sú temperamentné a pohyblivé vtáky ,ktoré radi lietajú ale aj šplhajú.majú radi kúpeľ a dážď.niesu moc hlučné.
  • Hniezdenie : v celku jednoduchý vták na odchov.priemerná znáška obsahuje 4-6 bielych vajíčok.asi 21 dní na nich sedí samica .kŕmia obaja rodičia.asi v 5 týždňoch mladé opúšťajú hniezdo.mladé majú inú farbu ako rodičia a vzhľad rodičov získavajú asi v jednom roku.

ROZELA PESTRÁ  Platycercus eximius

  

  • Veľkosť :29-33 cm
  • Rozlíšenie pohlavia : nieje jednoduché rozoznať samca od samice,samice majú menej výraznú farbu a sú trochu menšie majú menši zobák ako samec a svetlejšie perie okolo očí.
  • Povaha : rozely patria k agresívnejším vtákom.je lepšie chovať ich po páre.hlavne v čase hniezdenia bývajú samci dosť agresívny ,niekedy aj k samiciam.
  • Chovateľské zariadenie : rozely sa nehodia do malých klietok,sú výbornými letcami a preto im viac vyhovujú väčšie voliéry.môžeme ich prezimovať vonku musia mať ale priestor krytý proti vetru a vlhku.
  • Potrava : základ je krmivo pre stredné papagáje,ktoré dopĺňame o senegalske proso,ovocie zeleninu púpavu a pod.v čase odchovu mladých podávame vaječnú zmes.vždy musia mat k dispozícii grit a piesok na  trávenie a sépiovu kosť.
  • Denná činnosť : zdržujú sa vo všetkých častiach voliéry,môžeme ich vidieť aj na zemi kde si hľadajú potravu.radi sa kúpu.
  • Hniezdenie : samica znáša priemerne 5 bielych vajíčok na ktorých samica sedí približne 19-21 dní.po vyliahnutí kŕmi mlade najprv samica a neskor aj samec.mladé opúšťajú búdku vo veku asi 5 týždňov.aj po  opustení búdy ich rodičia ďalej prikrmujú

ROZELA ŽLTOLÍCA Platycercus icterotis


  • Veľkosť :26-28 cm ,jedná sa o najmenší druh roziel
  • Rozlíšenie pohlavia : pohlavie sa dá u žltolících rozlíšiť v celku jednoducho.samci majú výraznejšie sfarbenie ako samice.a sú menšie ako samci.aj intenzita žltej farby líc je slabšia ako u samcov.
  • Povaha : nepatria k veľmi spoločenským vtákom,hlavne samci bývajú dosť agresívny v čase hniezdenia.odporúča sa chovať ich po pároch
  • Chovateľské zariadenie : najlepšie sa cítia v priestornej voliére.
  • Potrava : základ tvorí krmivo pre stredné papagáje ,ktoré dopĺňame ako u ostatných papagájov ovocím zeleninou a podobne.piesok na trávenie grit a sépiovú kosť by mali mať k dispozícii stále.
  • Denná činnosť : rozely žĺtolíce sú dosť aktívne, zvedavé a odvážne papagáje.
  • Hniezdenie : znáška obsahuje 4-5 bielych vajec ,na ktorých samica sedí asi 20 dní.asi po 4-5 týždňoch mladé rozely opúšťajú hniezdo.aj po opustení búdy ich rodičia dokrmujú.v čase odchovu by mali mať k dispozícii vaječnú zmes.

AGAPORNIS ŠKRABOŠKOVÝ  Agapornis personata


  • Veľkosť : približne 15-16 cm
  • Rozlíšenie pohlavia : je ťažké určiť pohlavie u agapornisov.skúsený chovateľ pozná pohlavie podľa vzdialenosti nôh.samice majú nožičky ďalej od seba a bývajú o trošku väčšie ako samci.
  • Povaha : k jedincom svojho druhu sa agapornisy správajú spoločensky.môžeme chovať viac párov v jednej voliére.je dobré ak sa v jednej voliérke nachádza buď 1 pár alebo 3 a viac párov.do voliérky by sme mali púšťať agapornisy naraz ,aby nedošlo k "hádkam" o už obsadené teritórium.
  • Chovateľské zariadenie : môžeme ich chovať vo väčšej klietke alebo voliére.konštrukcia voliéry by mala byť z kovu,pretože agapornisy sú ničitelia dreva a stále majú potrebu ohrýzať.
  • Potrava : kŕmime ich zmesou pre agapornisy, ktorú dopĺňame o kúsky ovocia ,zeleniny a rôzne druhy tráv..piesok na trávenie grit a sépiovú kosť by mali mať k dispozícii stále.
  • Denná činnosť : jedná sa o "živé" vtáky ktoré okrem lietania radi šplhajú.zdržiavajú sa vo všetkých častiach voliéry.ich hlas je dosť prenikavý.veľmi radi sa kúpu.
  • Hniezdenie : nechávame ich hniezdiť až keď sú staršie ako 1 rok.samice znášajú asi 4 vajíčka .sedia na nich približne 20-22 dní .asi po 45 dňoch mláďatá opúšťajú búdu.aj naďalej sú kŕmené rodičmi.môžu zahniezdiť aj viac krát do roka.nemali by sme ich ale nechať hniezdiť viac ako 3 krát.


AGAPORNIS FISCHEROV Agapornis fischeri


  • Veľkosť :14-15 cm
  • Rozlíšenie pohlavia : platí to isté ako u agapornisov škraboškových..
  • Povaha :k jedincom svojho druhu sa agapornisy správajú spoločensky.môžeme chovať viac párov v jednej voliére.je dobré ak sa v jednej voliérke nachádza buď 1 pár alebo 3 a viac párov.do voliérky by sme mali púšťať agapornisy naraz ,aby nedošlo k "hádkam" o už obsadené teritórium.
  • Chovateľské zariadenie : môžeme ich chovať vo väčšej klietke alebo voliére.konštrukcia voliéry by mala byť z kovu,pretože agapornisy sú ničitelia dreva a stále majú potrebu ohrýzať.
  • Potrava : kŕmime ich zmesou pre agapornisy ktorú dopĺňame o kúsky ovocia ,zeleniny a rôzne druhy tráv..piesok na trávenie grit a sépiovú kosť by mali mať k dispozícii stále.
  • Denná činnosť : jedná sa o "živé" vtáky ktoré okrem lietania radi šplhajú.zdržiavajú sa vo všetkých častiach voliéry.ich hlas je dosť prenikavý.veľmi radi sa kúpu.musíme im často dávať konáre stromov kvôli ich potrebe stále niečo "hrýzť".
  • Hniezdenie : vtáci si splietajú hniezdo z rôznych vetvičiek.najlepšie sa k tomu hodia vetvy vŕby. samica znáša 3-5 bielych vajíčok.mladé sa liahnu asi po 18-22 dňoch.hniezdo opúšťajú asi v šiestich týždňoch.aj po opustení hniezda sa zo začiatku vracajú späť do hniezda nocovať.rodičia ich ešte určitý čas  po opustení hniezda dokrmujú.

AGAPORNIS RÚŽOVOHRDLÝ Agapornis roseicollis


  • Veľkosť :približne 16-17 cm
  • Rozlíšenie pohlavia : určenie pohlavia nieje jednoduché,skúsený chovateľ vie podľa vzdialenosti nôh určiť pohlavie.samice okolo jedného roka majú nožičky viac od seba ako samci.
  • Povaha : k jedincom svojho druhu sa správajú väčšinou dobre.nemali by sme ich chovať so slabšími druhmi vtákov.nikdy nedávame nového agapornisa k druhému do jeho klietky alebo voliéry mohlo by dojsť k šarvátkam.
  • Chovateľské zariadenie : môžeme ich chovať vo väčšej klietke alebo voliére.konštrukcia voliéry by mala byť z kovu,pretože agapornisy su ničitelia dreva a stále majú potrebu ohrýzať.
  • Potrava : kŕmime ich zmesou pre agapornisy ktorú dopĺňame o kúsky ovocia ,zeleniny a rôzne druhy tráv..piesok na trávenie grit a sépiovú kosť by mali mať k dispozícii stále.
  • Denná činnosť : jedná sa o "živé" vtáky ktoré okrem lietania radi šplhajú.zdržiavajú sa vo všetkých častiach voliéry.ich hlas je dosť prenikavý.veľmi radi sa kúpu.musíme im často dávať konáre stromov kvôli ich potrebe stále niečo "hrýzť".ak ich chováme dnu ,mali by sme ich často rosiť.
  • Hniezdenie : samice si  nosia materiál na hniezdo zasunuté v perí.nesplietajú si hniezdo až tak veľmi ako agapornisy škraboškové alebo fishery.samica znáša 3-5 bielych vajíčok.samica na nich sedí  asi 20-22 dní.po mesiaci až mesiaci a pol mláďatá opúšťajú hniezdo.aj po opustení ich rodičia dokrmujú.môžu zahniezdiť aj viac krát do roka.

PAPAGAJ ALEXANDRIN  Polytelis alexandrae


  • Veľkosť : približne 45 cm
  • Rozlíšenie pohlavia : samci majú výraznejšiu farbu ako samice a majú dlhší chvost.dospelý samec ma 3 letku predĺženú a ukončenú malou "slzičkou".
  • Povaha : môžeme ich chovať v spoločnosti iných papagájov.pri odchove ich radšej chováme po jednom páre .
  • Chovateľské zariadenie : alexandríny umiestňujeme do priestornejšej voliéry.v staršej literatúre odporúčajú výlet aspoň 4 m .voliéra nemusí byť široká,stačí 1m mala by byť skôr dlhšia.
  • Potrava : týmto papagájom dávame krmivo pre stredne papagáje,ktoré dopĺňame o ovocie a zeleninu.nesmie im chýbať piesok a grit na trávenie +sépiová kosť.
  • Denná činnosť : nepatria k hlučným papagájom,ale samci dokážu vydávať hlasité a dosť nepríjemne zvuky.samci sú aktívnejší ako samice.
  • Hniezdenie : nepatria medzi papagáje ktoré sa ľahko odchovávajú.potrebujú hlbokú búdu.samica znáša 4-6 bielych vajec na ktorých samica sedí asi 20 dní.na vajíčkach sedí len samica.asi po 5 týždňoch  mladé opúšťajú búdu.po opustení búdy ich rodičia prikrmujú asi 1 mesiac.môžu hniezdiť v dvoch rokoch.

ALEXANDER MALÝ  Psittacula krameri


  • Veľkosť : okolo 40-41 cm
  • Rozlíšenie pohlavia : mladé vtáky sa podobajú na samice.samca môžeme rozoznať podľa obojka ,ktorý sa  objavuje v druhom až treťom roku . niekedy sa prejavujú samci už v prvom roku keď idú do toku .roztiahnu krídla a s vypnutou hruďou sa prechádzajú po bydle pri samici.
  • Povaha : najlepšie je ich chovať po páre.v čase keď nehniezdia ich ja osobne chovám vo väčšej voliére pokope.potom ich rozhadzujem po pároch.
  • Chovateľské zariadenie : čim väčšia voliéra tým lepšie.musia mať pevné pletivo a rám voliéry je vhodnejší železný.na zimu ich dávame dnu .alexander malý nieje stavaný na našu zimu.najčastejšie im omŕzajú nohy.
  • Potrava : dávame im zmes pre stredné papagáje,ktorú dopĺňame o ovocie zeleninu a rôzne trávy.nesmie im chýbať piesok a grit na trávenie +sépiová kosť.
  • Denná činnosť : najradšej sa zdržiavajú na najvyšších miestach voliéry.na zemi sa zdržiavajú zriedka kedy.sú dosť hluční hlavne ak ich niečo vyruší.radi ohrýzajú všetko drevené.
  • Hniezdenie : začínajú hniezdiť v 2-3 rokoch.niekedy nemusí byť samec ani vyfarbený .samica znáša 3-6 vajíčok,z  ktorých sa približne po 22-24 dňoch začínajú liahnuť mlade vtáky.dokrmujú ich obaja rodičia. búdu opúšťajú asi po 8 týždňoch.

 PAPAGAJ SENEGÁLSKY Poicephalus senegalus


  • Veľkosť : okolo 25-34 cm
  • Rozlíšenie pohlavia : je dosť ťažké rozlíšiť pohlavie.najistejšie sú testy DNA.je niekoľko spôsobov na rozlíšenie ale jedine DNA nám poskytne istotu.
  • Povaha :chováme ich hlavne v po pároch. ako ochočený sú veľmi populárni a sú cenovo dostupný.
  • Chovateľské zariadenie : na odchov sa im odporúčajú skôr menšie voliérky .rám musí byť železný,drevený rýchlo zničia.na zimu ich musíme umiestniť dnu.
  • Potrava :základ tvorí zmes pre veľké papagáje doplnené o ovocie a zeleninu.piesok a grit na trávenie musia mať k dispozícii stále takisto ako sépiovú kosť
  • Denná činnosť : je to v celku kľudný vták.rád sa vystavuje dažďu alebo roseniu.nebývajú veľmi hluční.
  • Hniezdenie : priemerná znáška je asi3-4 vajíčka.samička sedí na vajíčkach približne 28 dní.mladé opúšťajú búdu asi po 2,5 mesiacoch.





TOPlist